hout+steen

Artist ZatIkMaarInHoogCatharijne
Title hout+steen
Release Date Wednesday, May 13, 2020
Genre Alternative > Alternative Pop
Copyright © Zimihc Utrecht
Country NETHERLANDS

Promotion Text

ZatIkMaarInHoogCatharijne: wat, waar, wie

Muziekgroep ZatIkMaarInHoogCatharijne ontstond beginjaren 80, begeleid door het naderende einde van de muur die toch viel. De tijd van pers geen Zuid Afrikaan uit, Solidarnosc met Lech in Polen en Lochness dat zijn mysterie behield. Er was volop jeugdwerkloosheid en strijd tegen inzetbare atoomwapens. Logisch gevolg was dat de muziek van de groep dan ook de straat op ging. Bij regen veroverde ZatIkMaarInHoogCatharijne een winkelcentrum alwaar het passerend publiek in de kraag werd gegrepen. In de loop van de jaren 80 speelde ZatIkMaarInHoogCatharijne op alle podia van het popcircuit in Nederland en in meerdere belangrijke theaters. De groep deed beginjaren 90 onder twee verschillende namen mee aan de Kleine Prijs van Utrecht en won geen van beide; diskwalificatie volgde omdat anders beide finaleplekken bereikt waren. In plaats van uit de marge te treden omarmde de groep eind jaren negentig het ondergrondse met de eerste cd onverHarde Noten (1997), een verzameling nummers die door een kenner werden aangeduid als “schetsen van Van Gogh”. Beginjaren 2000 besloot de groep een cd te maken voor kinderen met volwaardige popmuziek. Door samenwerking met vormgeverscollectief De Ruimte en Uitgeverij Hoenderbosssche Verzen ontstond Zielsve’el (2001). Dit album werd een collectorsitem waar Poëziecentrum Gent nog steeds naar op zoek is. Het was bovendien een vormend product in het onderwijs voor muziek en poëzie. In samenwerking met hetzelfde collectief ontstond ook Schuil (2006) waar de 19 nummers gezelschap kregen van 18 animaties met beroemdheden als Lamelos en Katarina Zdjelar. De muziek werd net als bij de vorige platen gerecenseerd door voorname bladen die het album karakteriseerden als “onvergetelijk”. In het najaar van 2018 maakte de groep een reeks muziekstukken onder de noemer “feesten van luister en aarde”. Ze werden samengevoegd tot het zesde album Hout+Steen (2020). Net als bij het vorige album werd het geluid weer gedaan door Bernie Borkent en de vormgeving door de Utrechtse grootheid Niels Bongers, lichtend inspirator van tekentijdschrift De Inktpot. Luisteraars omschreven het album als “prachtig”, “onbegrijpelijk”, “hoogst ontroerend en hilarisch”.

Hout+Steen (2020) is het meest actuele album van de groep omdat de muziek meebeweegt met wat er op, met, en door de planeet gebeurt. Het is opnieuw geen muziek over, het is muziek met. Het is geen muziek tegen de menschijt of voor De Mens, want het gaat niet om valse dilemma’s. Grote vragen en kleine vragen vormen een mengeling, of het nu om ons voortbestaan gaat of om de roze saus die al dan niet op is. Het geluid van een koffiezetapparaat is even belangrijk als dat van een bow, en de kruimel op de rok van het universum even ongewichtig als de ruimte onder die rok. Door het hebben heen komen we tot een symfonie van zijn. Dat houdt ook in: fluiten in een stille straat. We spoelen aan op een eiland en beslissen door te gaan. Op zoek naar de naam van het meisje dat modder at, komt een blok ijs op ons pad. We bevinden ons naast een wolf, alleen op het veld, en huilen mee. We omarmen het geluid van een irritant toetertje en vragen wie het water wil harken.

De compositie Hout+Steen in 9 stukken is een voegwerk van bestaande en gemaakte klanken, gevonden en geïmproviseerde geluiden, geavanceerde technieken en blikslagerij, gesproken teksten en jubelende zang, soepele ritmes en harkend blokwerk, ontroerende vaten en klinkend geschater. Wie Hout+Steen aangaat, heeft tijd nodig en komt op zeker moment tot de vraag: waar luister ik naar? Die vraag leidt tot een andere: hoe luister ik hier naar? Afhankelijk van het antwoord op die vraag blijft Hout+Steen gesloten, of gaat de compositie open.

ZatIkMaarInHoogCatharijne wordt gevormd door:
Appie Alferink * Rob H. Bekker * Roland Kip * Frans-Willem Korsten

Management / Booking

Get in contact