Get every week all new releases

Kako ostanem lepa in svobodna

Artist Laren Polič Zdravič
Title Kako ostanem lepa in svobodna
Release Date Friday, November 11, 2016
Genre Soundtracks > Cast Recordings
Copyright © Nika
Country SLOVENIA

Promotion Text

Kako ostanem lepa in svobodna

Na zgoščenki je samostojno zaživela glasba iz gledališke predstave z naslovom Kako ostanem lepa in svobodna. Predstava, ki je bila premierno uprizorjena 5. novembra v Cankarjevem domu in bo na rednem sporedu v ljubljanski Drami, raziskuje vloge zapovedane ženskam v sodobni družbi in želi spregovoriti na prav poseben način, zato je pomemben del uprizoritve glasba, ki je bila ustvarjena posebaj zanjo.
Album lahko deluje kot gledališki list ali pa povsem samostojno, kot radijska igra, ki posameznika vodi skozi več tisoč let dolgo zgodovino položaja ženske. Na zgoščenki je 15 skladb, ki so si med seboj žanrsko zelo različne, a vsaka zase na svoj edinstven način preizprašuje, kakšna je idealna ženska in kakšna je njena vloga v družbi, parodira nekatere velike zgodovinske osebnosti in išče utopično idealno rešitev.
Protagonistka zgodbe, ki ji je mogoče slediti tudi zgolj ob poslušanju skladb, je Borka (Tina Vrbnjak), gostiteljica več kot poltretje tisočletje trajajočega teatralnega talk showa. Njeno izpoved in razmišljanja pa lahko slišimo skozi skladbe, ki segajo od emancipatornega turbo folka Ovo nije ljubav, do nežne Uspavanke in pesmi Drobne lučce, ki sta pravzaprav recitaciji združeni z markantno glasbeno podlago.
Avtor glasbe je Laren Polič Zdravič, besedila pa so delo obeh igralk Tine Vrbnjak in Maje Sever ter strokovnih sodelavcev Deje Crnović, Milana Markovića Matthisa, Eve Kraševec in Mije Špiler.